Laster Arrangementer

Lån en forsker

Lad opp til halloween med forskerbesøk på biblioteket

Vi har vært så heldige at vi har fått låne forskeren Martin Berggren Nilsen som er utdannet samfunnsgeograf, og som marinbiolog på masternivå ved NTNU.

Han kan fortelle at det finnes en sopp som er like stor som 1350 fotballbaner, og hva bittesmå insekter har med fredagstacoen å gjøre, og hva greia er med at sjøpølser spytter ut hele tarmsystemet sitt og lager et helt nytt.

Gjennom engasjement, forundring, humor og glede i læring, vil han vise at forskning er skikkelig kult (og viktig!)

Opplegget passer for alle barn over 6 år som er interessert i mikroplast, kråkeboller, fredagstaco og sjøpølser – og hvem er vel ikke det?!

Fagområde: Som utdannet samfunnsgeograf, og som marinbiolog på masternivå ved NTNU, er Martin spesielt opptatt av tverrfagligheten som eksisterer mellom samfunnsfaget og naturfaget.

Målgruppe: Martin har mye erfaring med formidling, og har undervist alt fra 1. klasse i barneskolen, til studenter på universitetsnivå. Opplegget er visuelt og interaktivt, og kan tilpasses enhver aldersgruppe. Det vil derfor være like aktuelt for en 1. klassing, som for en 7. klassing.

Faglig innhold: Hva om noen fortalte deg at det finnes en sopp som er like stor som 1350 fotballbaner? Vi tar en liten tur opp i verdensrommet for å se om vi kan se denne store skapningen fra en annen planet, men beklageligvis gjemmer den seg under bakken! I media rettes gjerne søkelys mot hva som skjer med isbjørnen når isen smelter. Det er fort å glemme organismene som «leker gjemsel» med oss, for eksempel planktonet som lever under isen, eller soppen som gjemmer seg under bakken. Selv om vi ikke ser dem, kan de ha vel så viktige funksjoner. For hva i all verden har bittesmå insekter med fredagstacoen å gjøre, og hva er greia med at sjøpølser spytter ut hele tarmsystemet sitt og lager et helt nytt? Gjennom engasjement, forundring, humor og glede i læring, vil han vise at forskning er skikkelig kult (og viktig!)

Martin ønsker å tydeliggjøre hva elevene som samfunnsaktører selv kan bidra med, på veien mot å nå FNs bærekraftsmål. Målet er at elevene skal se viktigheten av samarbeid, og at alle kan være med på å gjøre en forskjell. Martin vil inkludere eksempler på forskning han har gjort i ulike emner ved NTNU, for eksempel på mikroplast i fisk, skjell og kråkeboller.

Bærekraftsmål: 11 (Bærekraftige byer og lokalsamfunn), 12 (Ansvarlig forbruk og produksjon), 13 (Stoppe klimaendringene), 14 (Livet i havet), 15 (Livet på land), 17 (samarbeid for å nå målene).